Τρίτη 7 Αυγούστου 2007

Book Story

Αν με προβλημάτισε έντονα κάτι σε όλον αυτό τον ξεσηκωμό για ένα σχολικό βιβλίο,αυτό αναμφίβολα δεν είναι:
  • η παράλειψη αναφοράς σε λεπτομέρειες ή ακόμα και σε ολόκληρα κεφάλαια ιστορικών γεγονότων.Θεωρώ περιττό να σχολιάσω πως μια τεράστια χρονική περίοδος πλούσια σε γεγονότα δεν είναι δυνατό να παρουσιαστεί ατόφια σ'ένα βιβλίο για δωδεκάχρονα παιδάκια,και να αναλυθεί χωρίς περικοπές μέσα σε μια σχολική σεζόν.
Το βιβλίο κάνει αναφορά στις περιόδους που επιτάσσει το σχέδιο του παιδαγωγικού ινστιτούτου,της οποίας η έκταση καθορίζεται με βάση την κρίση της συγγραφικής ομάδας και προσωπικά δεν καταννοώ γιατί πρέπει να έχουμε πρόβλημα με αυτό.
Στα 12 χρόνια της μαθητικής μου ζωής δεν διδάχτηκα πουθενά για Μακεδονικό αγώνα,Μικρασιατική καταστροφή,Α' και Β' παγκόσμιο πόλεμο ή τον εμφύλιο στην Ελλάδα.Ό,τι θέλησα και χρειάστηκε να μάθω,το έμαθα διαβάζοντας ή ακούγοντας.
Δε νομίζω ότι στερούμαι "ιστορικής μνήμης" ή "εθνικής συνείδησης"-στο βαθμό που εγώ αποφασίζω να διαθέτω.

  • η "υποβάθμιση"-την οποία δεν ενστερνίζομαι-της βαρύτητας των γεγονότων.Για παράδειγμα η λέξη "συνωστισμός" σημαίνει αυτό ακριβώς που σημαίνει:στρίμωγμα πολλών ανθρώπων σ'ένα σχετικά περιορισμένο χώρο.Η λέξη δεν καταργεί το γεγονός ούτε τη σοβαρότητά του.Το ίδιο και για τις λέξεις "διχοτόμηση" και "ζήτημα".Όλα αυτά είναι τουλάχιστον μαλακίες.

  • η παράλειψη αναφοράς στο ρόλο της εκκλησίας ή στο "κρυφό σχολειό".Προσωπικά προτιμώ την αλήθεια που θα με κάνει λιγότερο "πατριώτισσα"από το ψέμα που θα με μετατρέψει σε "εθνικίστρια".Αν τα κρυφά σχολεία δεν υπήρξαν τελικά ή έστω όχι στην έκταση που τόσα χρόνια νομίζαμε,νιώθω πολύ μαλάκας που δεν το ήξερα γιατί δεν με άφηναν να το μάθω.

Αυτό που πιο πολύ από ο,τιδήποτε με προβλημάτισε,είναι η επιρροή των πολιτικών-κομματικών οντοτήτων και των ΜΜΕ σε μια τέτοια υπόθεση όπως η συγγραφή ενός σχολικού βιβλίου(ακόμα και αν πρόκειται για το βιβλίο της ιστορίας).
Η εμπλοκή μικροκομματικών πολιτικών στα θέματα της παιδείας είναι από τα χειρότερα που μπορούν να συμβούν σε ένα τόπο και πάντοτε με αηδίαζε-πάρτε για παράδειγμα την ύπαρξη(μόνο την ύπαρξη,δεν τολμώ να αναφερθώ στη δράση)των φοιτητικών παρατάξεων στις σχολές.
Αυτό είναι που με πειράζει-η ασυδοσία που έχει δοθεί στα κομματικά συμφέροντα να ασελγούν στα ζητήματα της παιδείας και κανείς να μην αντιδρά γι'αυτό.Και για να μην παρεξηγηθώ,δεν εννοώ τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο πέρα από το ότι κάθε φορά που θα γράφεται ένα βιβλίο,κάποιοι πορωμένοι(αριστεροί,δεξιοί,εθνικιστές,όποιοι να 'ναι),θα δράττωνται της ευκαιρίας να στριμώξουν στη γωνία την όποια κυβέρνηση του όποιου καθεστώτος,με απώτερο στόχο πολιτικό κέρδος και μόνο.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα επόμενα βήματα της απελπισίας,που προκαλούν γέλια και κλάμματα.Ναι μεν δεν απομακρυνόμαστε από τη φιλοσοφία συγγραφής του βιβλίου(καλώς),αλλά άντε να σας κάνουμε το χατήρι και να δώσουμε μια σταγόνα στόμφο στις επίμαχες εκφράσεις(κακώς).Ναι μεν παραμένουμε αποστασιοποιημένοι από τις τραγικές περιγραφές και τις λεπτομερείς αναφορές(καλώς),αλλά πάρτε κι ένα "Ματωμένα Χώματα" να έχετε(κακώς).Δεν υποχωρούμε,αλλά τελικά σας δίνουμε ένα χαπάκι για εκεί που σας πόνεσε.Όχι όποιο χαπάκι να 'ναι,μόνο το συγκεκριμένο.Από τόσα βιβλία που έχουνε γραφτεί για τόσες ιστορικές περιόδους,θα πάρετε αυτό.
Μιλάμε για πολλά σκατά.

Όσο για κάποιους δικτυακούς τόπους όπως το Αντίβαρο,λυπάμαι αλλά έχω μια δυσκολία στο να πάρω στα σοβαρά κάποιον που δηλώνει υπέρμαχος του πολυτονικού,και συμπεριλαμβάνει στη λίστα των "λαθών" και τα τυπογραφικά ακόμη λάθη,σε μια προσπάθεια να διογκώσει περισσότερο το μειονέκτημα που του προσάπτει.

Θα μπορούσα ίσως να κατανοήσω σ'ένα βαθμό το παράπονο των προσφύγων.Όσων ζούνε,της πρώτης γενιάς.Όσων ζήσανε τα γεγονότα και πέρασαν δύσκολες στιγμές.Αλλά μόνο αυτούς.Και μόνο σ'ένα βαθμό.Κατάγομαι από πρόσφυγες,αλλά ποτέ δεν υποχρεώθηκα σε "διατήρηση μνήμης".Ούτε καν σε "διαμόρφωση φρονήματος".

5 σχόλια:

Dr Jekyll είπε...

Δυο λόγια μόνο για τη λέξη "συνωστίζονταν":
Η λέξη αυτή δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα γεγονότα που εκτυλισσονταν στη παραλία της Σμύρνης. Δεν επρόκειτο για απλό συνωστισμό, αλλά για πανικόβλητη φυγή προς τη θάλασσα να γλυτώσουν από τους τσέτες. Δεν συνωστίζονταν λοιπόν οι Έλληνες της Μ.Ασίας για να πάνε βόλτα με το καραβάκι της γραμμής......

Σε ότι αφορά τα γεγονότα του λεγομένου "εμφυλίου", δεν ήρθε ακόμη η ώρα να γραφεί η ιστορία τους, αφού υπάρχουν ακόμη στη ζωή άνθρωποι που τα έζησαν και το αίμα που χύθηκε είναι ακόμα νωπό και μεγάλος ο πόνος.

Dr. Feleki είπε...

Xμ... δύσκολη υποθεση αυτη που επιασες. Ιδίως όταν θεωρώ οτι το συγκεκριμένο βιβλίο γράφτηκε εσκεμμένα ανακριβώς. Και κυκλοφόρησε για να προκαλέσει εσκεμμένα αναταραχή.

Την ιστορια ΚΑΝΕΙΣ δεν την έμαθε στο σχολείο. Οποιος ήθελε και "άντεχε" την έψαχνε (και την ψάχνει) εκτός σχολείου.
Αν όμως με ρωτήσεις προτιμώ εθνικιστές Έλληνες παρά τους "δίκαιους" Έλληνες που τους καβαλάνε γενικώς. Η αντικειμενικότητα , ω του παραλόγου, είναι εντελώς υποκειμενική. Και στην τελική αν είναι να την μαθαίνουμε λάθος την ιστορία (γιατί "μισή" που θα την μάθουμε έτσι ή αλλιώς, λάθος θα είναι) ας την μαθαίνουμε από τη "δική" μας σκοπιά.

Οσο για το "συνωστίζονταν" θα διαφωνήσω. Η γιαγιά μου μου είπε ότι δεν υπήρξε κανένας συνωστισμός. Μόνο πτώματα συνωστίζονταν στις αποβάθρες. Και μερικοί σωροί από κεφάλια. Οι υπόλοιποι πνιγότανε. Οπότε ανακριβές κι αυτό.

Πάντως είναι καλό το γεγονός ότι δεν δεχόμαστε πλέον αμάσητο τίποτα και υπάρχουν και από τις δύο πλευρές άτομα που επιθυμούν τον διάλογο. Σίγουρα δεν θα "θάψει" την Ελλάδα ένα βιβλίο ιστορίας, αλλά καλό θα ήταν να γράφουν την ιστορία ιστορικοί. Γιατί το συγκεκριμένο βιβλίο... τελος παντων.

Ωκεανος είπε...

@dr jekyll

Δεν θέλω να παίξω στο παιχνίδι των λέξεων."Συνωστισμός" δεν δημιουργείται μόνο σε ευχάριστες συνθήκες.
Εξάλλου,όταν η περιγραφή των γεγονότων που δυναμίτισαν την ατμόσφαιρα και προκάλεσαν την καταστροφή περιορίζεται-μεταξύ άλλων- στη φράση "...ο ελληνικός στρατός επιτίθεται με στόχο την κατάληψη της Άγκυρας" (σελ.100), περικόπτοντας σκληρές περιγραφές για την πραγματική δράση του ελλ.στρατού στα τουρκικά χωριά,βρίσκω την αντίστοιχη λιτή περιγραφή της Μικρ.καταστροφής αρκετά δίκαιη.

Αναφορά στον Εμφύλιο γίνεται στις σελ.112-114



@βρασίδας

Δε θέλω να βλέπω συνέχεια γύρω μου συνομωσίες.
Τα ιστορικά γεγονότα είναι καταγεγραμμένα-με όλη τους την τραγικότητα- και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τα αναζητήσει και να κρίνει.Τίποτα δεν αποκρύπτεται από κανένα.Ωστόσο μόνο τα πιο ώριμα μυαλα μπορούν να αξιολογήσουν.Τα 11χρονα ή 12χρονα παιδιά δεν είμαι σίγουρη ότι το μπορούν.
Όλα τα γεγονότα αναπτύσσονται συνοπτικά στο συγκεκριμένο βιβλίο.Η εμμονή με τα συγκεκριμένα μονάχα σημεία έχει εθνικιστικό υπόβαθρο,και ο εθνικισμός είναι άποψη με την οποία δε συμφωνώ σε καμία περίπτωση.

"Πάντως είναι καλό το γεγονός ότι δεν δεχόμαστε πλέον αμάσητο τίποτα "
Με αυτό συμφωνώ.

Ωκεανος είπε...

Επειδή τα links δε δουλεύουν, το url για τα παραπάνω είναι zeus.pi-schools.gr/dimotiko

Dr. Feleki είπε...

Oλοι οι -ισμοι μου είναι εξαιρετικά αντιπαθείς. Εθνικισμός, φασισμός, λαϊκισμος, σοσιαλισμός, αναρχισμός και δε συμμαζεύεται. Στη βάση δεν πιστεύω ότι διαφωνούμε.
Αυτο που ζητάω είναι μια πιο "σκληρή" αν το θες σταση. Ξέρουμε ότι στη Σμύρνη δεν έγινε κανένας συνωστισμός, έγινε σφαγή. Και μάλιστα απάνθρωπη.

Από την άλλη δεν αναφέρονται πουθενά τα αίσχη που κάναμε κι εμείς. Γι' αυτο και συμφωνώ κατά βάση μαζί σου.

Σύμφωνος και για την "πολιτικοποίηση" του θέματος. Δυστυχώς είναι η γάγγραινα της χώρας μας. Όμως θα ήθελα να λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους ή να μη λέγονται καθόλου. Καλύτερο θα ήταν να σπρώξουν τα παιδιά να ψάξουν , να μάθουν , και να κρίνουν μόνα τους...

Αν και στην τελική και μια προσπάθεια δημιουργίας εθνικής συνείδησης δε βλάπτει. Οχι ομως βασισμένη στο μίσος.

Η τελική λοιπόν διαφορά μας, οπως τη βλέπω εγώ, είναι ότι ή θα τα πεις όλα ή δεν θα πεις τίποτα. Δεν αποδέχομαι "ωραιοποιημένες" λέξεις. Ή γράψε σφαγή ή μη γράφεις τίποτα. Και γράψε και για τα δικά μας αίσχη. Και άσε το παιδί να κρίνει. Φυσικά όπως λες η ηλικία αυτή είναι κάπως τρυφερή. Αλλά μήπως αλλάζει τίποτα δραματικά στις μεγαλύτερες τάξεις;